Kaupallinen yhteistyö: Asennemedia & Vindirekt
Viinien parissa ei koskaan ole valmis. Sitä kuvittelee jo tietävänsä aika paljon viinin valmistuksesta, eri rypälelajikkeista ja vaikkapa viinin ja ruoan yhdistämisestä. Sitten kääntää hieman katsettaan ja löytää taas hurjan määrän aivan uutta viiniasiaa. Pääsin maanantai-iltana todella mielenkiintoiseen viinitastingiin, jonka järjesti Vindirekt. Samalla sain aimo annoksen uutta tietoa vegaanisista, luomuista ja biodynaamisista viineistä sekä alkuviineistä. Jaan nyt tietoni teillekin ja lisäksi postauksen lopusta löytyy kolme mainiota vegesushireseptiä ja aivan mieletön viinisuositus sushi-illalliselle.
Vegaaninen viini
Viinihän tehdään viinirypäleistä, joten mikäs juttu tämä vegaaninen viini oikein onkaan? Monille tulee yllätyksenä, että perinteisesti viinin kirkastukseen käytetään eläinperäisiä aineita: kananmunaa, liivatetta, kaseiinia tai kalaliimaa. Vegaaniset viinit kirkastetaan bentoniitilla tai sitten sakan annetaan painua tankin pohjalle, mutta jälkimmäinen tapa on tuottajan kannalta hidasta. Vegaanisille viineille ei ole olemassa kansainvälistä yhtenäistä valvottua standardia tai sertifiointia, joten esimerkiksi Alkon hyllyillä olevien viinien vegaanisuus-merkintä perustuu tuottajan ilmoitukseen.
Rieslingin ystävien (ja myös ei-ystävien!) kannattaa tutustua Jean Biecher Réserve Rieslingiin, jonka maistelimme tastingissa. Kyseessä on yllättävä, jopa epätyypillinen riesling, todella kuiva ja omenainen. Viinissä on raikas tuoksu ja hedelmäinen maku, ja se on Alkon myydyimpiä luomuviinejä. Kokeile vegaanista Jean Biecher Réserve Rieslingiä aasialaisten ruokien kanssa.
Luomuviini
Luomuviinit ovat aina kolmannen osapuolen sertifioimia, sertifikaatteja myöntäviä instansseja toimii maailmassa useita ja määritelmät hieman vaihtelevat. Luomuviinirypäleet viljellään ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita ja EU:n luomulainsäädäntö vaatii myös valmistuksen olevan luonnonmukaista. Luomuviiniin yleensä lisätäänkin tavanomaista vähemmän sulfiitteja, jotka estävät viinin hapettumista ja parantavat säilyvyyttä.
Luomuviineissä on aina sertifikaatti, mutta maailmalla on myös paljon viinitiloja, jotka viljelevät ja valmistavat viininsä täysin luonnonmukaisesti ilman sertifiointia. On monia syitä siihen, miksei luomusertifikaattia haluta: se ei ole taloudellisesti mahdollista tietyillä alueilla, sillä sääolosuhteiden takia joinain vuosina on pakko turvautua kemiallisiin torjunta-aineisiin sadon pelastamiseksi. Sertifiointi myös maksaa ja on pitkällinen prosessi, johon kaikilla ei ole mahdollisuuksia.
Biodynaaminen viini
Biodynaamiset viinit ovat luomusta vielä aimo harppaus ekologisempaan suuntaan. Biodynaamiset viinit täyttävät luomun vaatimukset, mutta lisäksi viljelyssä hyödynnetään Rudolf Steinerin kehittämän kokonaisvaltaisen maailmankatsomuksen oppeja. Sen mukaan maatila on omavarainen ympäristö ja ihmisen tulisi puuttua luonnon toimintaan mahdollisimman vähän. Käytössä on monenlaisia luonnollisia lannoitteita ja torjunta-aineita, lisäksi luonnon vuosikierrolla ja planetaarisilla liikkeillä on suuri merkitys.
Illan aikana maistelimme kolme biodynaamista alkuviiniä Meinklangilta. Meinklang on itävaltalainen biodynaaminen sukutila, jota luotsaa kolme veljestä. Tila on valtava: 2000 hehtaaria, joista viinipuutarhoiksi kutsuttuja viinitarhoja 55 hehtaaria. Tila on ollut biodynaamisen sertifikaatin alla vuodesta 2001. Alkon hyllyiltä löytyy muutama Meinklangin viini ja yksi maistamistamme, punaviini Burgenlandred on piakkoin tulossa. Hinnat ovat alkuviineissä edullisemmasta päästä ja viinit helppoja, joten näiden avulla voi vaikkapa aloittaa tutustumisen alkuviinien maailmaan.
Alkuviini
Alkuviini eli natural wine ei luomun ja biodynaamisen viinin tapaan ole sertifioitua eikä alkuviineille ole yhteistä luokittelua. ”Natuviinit” valmistetaan ikiaikaisilla metodeilla ja niiden tarkoitus on olla mahdollisimman luonnollisia. Valmistusvaiheessa niihin lisätään mahdollisimman vähän (joskus lisätään hieman sulfiitteja suojaamaan huonoilta hiivakannoilta) eikä mitään oteta pois.
Alkuviinit ovat usein sameita, sillä niitä ei kirkasteta. Niiden maku myös usein eroaa huomattavasti perinteisillä metodeilla valmistetusta viinistä ja laatuvaihtelut ovat suurempia. Alkuviinit kokeilevat rajoja ja niitä voidaan kypsyttää tynnyrin sijaan esimerkiksi amforassa. Natuviinit ovat persoonallisia makuelämyksiä ja lisäksi todella monikäyttöisiä ruokaviinejä.
Omaksi suosikikseni illan tastingissa nousi Meinklang Pet’nat, kuohuviini, joka on valmistettu Method Rurale -menetelmällä. Siinä viini käy loppuun pullossa kehittäen paineen luontaisesti pulloon. Viini on suodattamaton ja kirkastamaton, todella pirskahteleva ja maultaan kuivahko, kypsän hedelmäinen ja yrttimäisen bitterinen. Tarjoaisin Meinklang Pet’natia alkumaljana, mutta se sopisi monipuolisesti myös rouheiden vegeruokien, erilaisten street foodien ja perinteisen suomalaisen kalapöydän juomaksi. Viini on saatavilla Alkon tilausvalikoimasta ja itse pistin heti tilaukseen useammankin pullon kevään juhlia silmällä pitäen.
3 x vegesushi
Maistelimme illalla myös superkivan uutuusluomuviinin, Jean Biecher Moshi Moshin vuodelta 2017. Söpö ja mieleenpainuva etiketti antaa ymmärtää viinin passaavan mainiosti sushille ja muille aasialaisille ruoille. Raikas ja aromaattinen ranskalainen viini on sekoitus eri rypäleistä: lähes kaikkia sallittuja alsacelaisia valkoisia rypäleitä on käytetty. Moshi Moshi on sujuvasti nautittava seurusteluviini, jota kannattaa kokeilla myös inkivääriä ja chiliä sisältävien ruokien kaverina.
En kuitenkaan päässyt yli sushiajatuksesta, joten valmistin kolme erilaista kasvissushia Moshi Moshin kanssa nautittavaksi. Avokadonigirin viimeistelin tipalla shichimi togarashilla maustettua majoneesia ja makirullien sisään käärin paahdettua seesaminsiemenillä maustettua bataattia ja kevätsipulia sekä tamarilla maustettuja herkkusieniä, kurkkua ja salaattia.
Sushiriisi
*
2 ½ dl sushiriisiä
3 ½ dl vettä
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
Huuhtele sushiriisiä, kunnes siivilästä valuva vesi on kirkasta. Mittaa riisi ja vesi kattilaan, jätä seisomaan 15 minuutiksi. Käännä hella päälle täysille ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Laske lämpötilaa ja anna riisin kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Käännä hellan levy pois päältä ja jätä riisi kannen alle 10 minuutiksi.
Kiehauta riisiviinietikka, sokeri ja suola kattilassa ja sekoita, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet. Sekoita maustekastike riisin joukkoon lastalla leikkaavin vedoin. Jäähdytä riisi nopeasti ja peitä se kostealla liinalla. Käytä vuorokauden sisällä.
Avokadonigirit
20 kpl
*
1 annos sushiriisiä
2 kypsää avokadoa
1 nori -merileväarkki
3 rkl vegaanista majoneesia
½ tl shichimi togarashia tai chilijauhetta
Valmista sushiriisi ohjeen mukaan.
Pyörittele jäähtyneestä riisistä kostutetuin käsin noin 20 soikeaa palleroa. Halkaise avokadot, poista kivet ja leikkaa avokadot kuorissaan 20 viipaleeksi. Koverra viipaleet ulos kuoresta lusikan avulla. Leikkaa merileväarkista 20 suikaletta. Sekoita majoneesi ja shichimi togarashi keskenään.
Asettele jokaisen riisipallon päälle avokadosiivu. Kääri vyö ympärille ja kiinnitä ne tarvittaessa pienellä määrällä vettä. Purista jokaisen nigirin päälle hieman majoneesia.
Tarjoile soijan, wasabin ja gari-inkiväärin kanssa.
Herkkusienisushi
30 kpl
*
1 annos sushiriisiä
100 g herkkusieniä
1 rkl öljyä
1 rkl tamaria tai soijakastiketta
pätkä kurkkua
pari salaatinlehteä
seesaminsiemeniä
3 nori -merileväarkkia
Valmista sushiriisi ohjeen mukaan.
Viipaloi herkkusienet. Kuumenna öljy pannussa ja paista herkkusieniä muutama minuutti, kunnes ne saavat hieman väriä ja pehmenevät. Kaada tamari pannulle herkkusienten joukkoon ja anna kiehahtaa. Anna herkkusienten jäähtyä.
Leikkaa kurkku ohuiksi suikaleiksi.
Aseta merileväarkki bambumatolle ja levitä sille kolmasosa riisistä. Asettele sopiva määrä sieniä, kurkkua ja salaattia riisin päälle, ripsauta pintaan seesaminsiemeniä. Kääri tiukalle rullalle bambumaton avulla ja kiinnitä merilevä tarvittaessa tilkalla vettä. Tee yhteensä kolme makirullaa.
Leikkaa makirullat siivuiksi ja tarjoile soijan, wasabin ja gari-inkiväärin kanssa.
Bataattisushit
n. 30 kpl
*
1 annos sushiriisiä
1 pieni bataatti
2 tl oliiviöljyä
1 tl seesamiöljyä
1 rkl vaahterasiirappia
½ tl suolaa
1 rkl seesaminsiemeniä
1-2 kevätsipulia
Valmista sushiriisi ohjeen mukaan.
Kuori bataatti ja leikkaa se sormen paksuisiksi pölkyiksi. Sekoita keskenään oliiviöljy, seesamiöljy, vaahterasiirappi, suola ja seesaminsiemenet. Sekoita kastike bataatteihin ja levitä bataatit leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda 200 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes bataatit ovat kypsiä. Anna jäähtyä.
Leikkaa kevätsipuli noin 10 cm pätkiksi.
Aseta merileväarkki bambumatolle ja levitä sille kolmasosa riisistä. Asettele sopiva määrä bataattia ja kevätsipulia riisin päälle. Kääri tiukalle rullalle bambumaton avulla ja kiinnitä merilevä tarvittaessa tilkalla vettä. Tee yhteensä kolme makirullaa.
Leikkaa makirullat siivuiksi ja tarjoile soijan, wasabin ja gari-inkiväärin kanssa.
seuraa Hannan soppaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
∴ Kokeilitko reseptiäni? Tägää se Instagramissa #hannansoppa ja @soppahanna, niin löydän luomuksesi! ∴
PS. Valviran ohjeistuksen mukaan alkoholia koskevat kommentit joudun poistamaan. Muuten kommentointi on tavalliseen tapaan varsin tervetullutta!
Artikkeli PIENI VIINIOPAS JA 3 X VEGE SUSHI julkaistiin ensimmäisen kerran Hannan soppa.